Термометри – какво са те?

Август 2019г

Съвременните цифрови термометри въведоха революционни промени в измерването на температурата, с което днес най-новите медицински технологии да могат да бъдат открити дори в шкафчето на Вашата баня. Термометърът измерва централната телесна температура, която всъщност е температурата на сърцето, мозъка и другите органи. Обикновено се измерва в ухото, тъй като тъпанчето се кръвоснабдява от частта от мозъка, контролираща температурата, и поради това представлява точно отражение на това колко топло е тялото Ви. Измерването на температурата в ухото е много по-комфортно и подходящо от измерването в устата, особено при деца.

Цифровият термометър съдържа метална сонда с протичащо през нея електричество. Колкото по-висока е температурата на тялото, толкова по-високо е и съпротивлението, което затруднява протичането на електрическия поток. Телесната температура варира през целия ден, зависи също и от годишните сезони, но най-често нормалният диапазон е между 36,5 и 37,5 градуса по Целзий.

OMRON предлага широка гама от термометри за ухо, инфрачервени (безконтактни) и термометри тип „молив“. Моделите за ухо и инфрачервените модели са особено подходящи за малки деца, тъй като имат функция за бързо измерване. Тези термометри имат голям дисплей с фоново осветление, което ги прави идеални за използване нощем.