Skip to main content

Респираторни състояния

Астма при децата

Астма при децата Чести инфекции на дихателните пътища, кашлица през нощта, респираторен дистрес при движение и игра на открито – ако Вашето дете не се чувства добре, естествено е като родител да искате да направите всичко възможно, за да способствате за неговото възстановяване. При диагноза „бронхиална астма“ първоначално възникват много въпроси. Най вероятно търсите най-добрите …

Научете повече

Чести инфекции на дихателните пътища, кашлица през нощта, респираторен дистрес при движение и игра на открито – ако Вашето дете не се чувства добре, естествено е като родител да искате да направите всичко възможно, за да способствате за неговото възстановяване. При диагноза „бронхиална астма“ първоначално възникват много въпроси. Най вероятно търсите най-добрите начини да помогнете на детето си.

Бронхиалната астма е най-често срещаното хронично заболяване при децата – засяга приблизително едно на всеки десет деца. Децата обаче имат добра прогноза за пълно възстановяване. През пубертета при повече от половината деца симптомите отшумяват.

Ранното диагностициране, съпроводено с правилно лечение и обучение на родителя и детето за справяне със симптомите позволяват детето да контролира астмата и да се радва на безгрижно детство.

Причини за астма в детска възраст

В зависимост от отключващият агент се прави разграничение между алергична и неалергична астма. Астмата в детска възраст много често е свързана с алергии.

При алергичната астма симптомите се отключват от вещества, към които детето има алергична реакция, например косми от животни или полени.

Неалергичната астма се причинява от стимули от околната среда. Това могат да бъдат инфекции на дихателните пътища или определени дразнители, например замърсители във вътрешните пространства или на открито, както и силни миризми.

Има също и генетичен компонент, напр. наследственото предразположение при родители с алергии или заболявания на дихателните пътища играе голяма роля при развитието на астмата в детска възраст.

Симптоми на астма в детска възраст

Типичните признаци на астмата в детска възраст включват честа, прекъсваща кашлица, свистене или хриптене при дишане, задух, натрупване на секрети в белите дробове или стягане и болка в гърдите. Симптомите могат да се появяват в различни интервали от време и с различна степен на сериозност.

Звуци при дишане при деца с астма

Типична индикация за астма при бебета и деца е свистящия звук (хриптене) при дишане. Извън това детето може да създава впечатление за здраво дете. Хриптенето се усилва по време на физическо натоварване или спорт, както и при интензивен смях или плач.

Кашлицата като симптом на астма в детска възраст

Друг често срещан симптом е сухата кашлица, която се усилва през нощта. Точно както звуците при дишане, кашлицата възниква по-интензивно при натоварване, смях или плач.

Респираторен дистрес

Остър астматичен пристъп може да доведе до респираторен дистрес. При кърмачета и бебета дихателният дистрес се разпознава по това, че ноздрите на детето се поклащат силно при дишане. Има също силно свиване на мускулите под ребрата, между ребрата или при ключицата. Възможно е освен това ноктите и устните да посинеят.

По-големите деца обикновено осъзнават, че имат затруднения с дишането. Те могат да спрат играта, да седнат и да се подпрат с ръцете си от двете страни, за да улеснят дишането си.

Допълнителни симптоми

Астмата може също да бъде придружена от атипични симптоми, като чести настинки, болка в коремната област, загуба на апетит, нежелание за пиене и обща умора.

Диагностициране на астма в детска възраст

Точно диагностициране се прави след преглед на белите дробове. Не всички методи за определяне на белодробната функция са подходящи за прилагане при деца. Децата могат да бъдат изследвани в специализирани клиники. От четиригодишна възраст нататък белодробната функция при децата може да бъде изследвана чрез спирометрия – тест за изследване колко може детето да вдиша и издиша.

Ако има съмнение за връзка с алергия, се извършва тест за алергии (кръвен тест и/или последващ кожен тест).

Третиране на астма

Тъй като астмата в детска възраст е хронична, първичната цел на терапията е да контролира симптомите така, че детето да може да се развива свободно.

Терапията се състои от няколко мерки. В допълнение към медикаментите, детето ще трябва също да избягва и отключващите фактори (ако са известни).

Може да се проведе хипосенсибилизация, известна също като алергенна имунотерапия, за да се намали чувствителността към тези отключващи фактори. Това включва излагане на детето на по-големи и по-големи количества алерген в опит да се промени реакцията на имунната система. Хипосенсибилизацията може да бъде обещаваща, ако е възможно да се определят отключващите стимули и ако те не са твърде многобройни.

Като допълнителна мярка можете също да насърчите детето си да прави физически упражнения и да практикува спорт. По време на тренировка бронхите се разширяват, снабдяването с кислород се подобрява и дихателните мускули укрепват. Обсъдете с Вашия педиатър какъв вид упражнения е най-подходящ за Вашето дете.

Понякога промяна в климата или пребиваване в регион, където има по-малко алергени, може да помогне.

Силно се препоръчва да участвате в обучение за пациенти, в идеални случай заедно с детето си. Предлагат се и сесии за обучение за малки деца, където те могат да се научат под формата на игра какво се случва в организма им и как работи лекарството. Това им помага да станат по-уверени в себе си и по-добре да се справят със симптомите си. Те научават, че много деца са с това заболяване и не се срамуват да използват лекарствата си според необходимото, в присъствието на приятели и съученици.

Медикаментозна терапия на астма

Медикаментите, използване за лечение на астмата в детска възраст, се разделят на две групи. Медикаменти за дългосрочно прилагане, предлагащи превантивен ефект, които често се наричат „контролиращи“ лекарства. Глюкокортикоидите са ефективен метод на лечение за дългосрочно прилагане. Те потискат възпалителната готовност на бронхите и се прилагат чрез инхалация така, че дозата да достигне незабавно до дихателните пътища.

За случаи на остър астматичен пристъп се предлагат и успокояващи медикаменти. Те се наричат също и „облекчаващи“ лекарства. Тяхната цел е да разширят бронхите възможно най-бързо, като позволят на въздуха да протича отново.

Превенция на астма в детска възраст

Най-важната мярка за предотвратяване на появата на симптомите е да се избягват фактори, които могат да отключат астматичен пристъп. Превенцията е възможна единствено, ако алергените и/или дразнителите са известни. Освен това дългосрочната терапия с превантивни медикаменти има също и противовъзпалителен и превантивен ефект.


Информационни ресурси:

GFMK GmbH & Co. KG. Астма при децата (DE) Извадка от http://www.kinder-asthma.com

German Society for Pulmonology and Respiratory Medicine. Kакво е астма? (DE) Извадка от http://www.lungenaerzte-im-netz.de/krankheiten/asthma-bronchiale/was-ist-asthma/

German Society for Pulmonology and Respiratory Medicine. Колко често срещана е астмата при децата? (DE) Извадка от http://www.lungenaerzte-im-netz.de/krankheiten/asthma-bei-kindern/wie-haeufig-ist-asthma-bei-kindern/

Helmholtz Zentrum München (2018). Колко често срещана е астмата? (DE) Извадка от http://www.lungeninformationsdienst.de/krankheiten/asthma/verbreitung/index.html

Helmholtz Zentrum München (2018). Как се лекува астма? (DE) Извадка от http://www.lungeninformationsdienst.de/krankheiten/asthma/therapien/index.html

Изберете максимум 3 продукта.