Skip to main content

Болки и страдания в тялото

Болка в гърба: видове, причини и лечение

Болка в гърба: видове, причини и лечение Наричаме я „болестта на века“: ако се вярва на проучванията, не по-малко от 80% от населението страда от болка в гърба в някакъв момент от живота си.

Научете повече

Болка в гърба: видове, причини и лечение

Наричаме я „болестта на века“: ако се вярва на проучванията, не по-малко от 80% от населението страда от болка в гърба в някакъв момент от живота си. Терминът „болка в гърба“ обхваща редица проблеми – лумбаго, хронична болка в долната част на гърба, ишиас и пролапс на гръбначните дискове, като всички те имат едно общо – болката е локализирана в гръбначния стълб. Поради това болката в гърба има множество причини.

Видове болка в гърба

Болката в гърба може да бъде класифицирана в три групи. Ако болката се намира в горната част на гърба или в шийните кости (шийните прешлени), тя е известна в медицината като цервикалгия. Ако болката е локализирана в долната част на гърба, около лумбалните прешлени, тя се нарича лумбална или болка в долната част на гърба. И накрая, ако болката е локализирана в средата на гърба, около гръдните прешлени, тя се нарича болка в гръдния отдел или средната част на гърба.

Цервикалгия (болка в шията) е болка, която се усеща в шийните прешлени и обикновено изчезва след няколко дни и често е свързана с лоша поза или стрес.

Болка в долната част на гърба е болка, която се усеща в долната част на гърба и може да възпрепятства дори най-слабото движение. Най-често се причинява от внезапни или продължителни движения или при заемане на една и съща поза твърде дълго време. Това е най-често срещаният вид болка в гърба.

Болка в гръдния отдел или средната част на гърба, върху която е фокусирана тази статия, е болка, усещана в средата на гърба, до основата на шията, около гръдните прешлени. Гръдният отдел на гръбнака, който действа като опора за гръдния кош, е съставен от прешлени, които са по-малко подвижни от другите и всеки проблем в тази област може да причини болка и/или усещания за скованост или ограничено движение.

Могат да бъдат класифицирани и два други, много често срещани видове болка:

Дискова херния (пролапс): тя възниква в междупрешленните дискове, намиращи се между прешлените, които осигуряват гъвкавостта на гръбначния стълб и действат като амортизатори. Ако меката вътрешна част на дисковете започне да се подава, тя може да притисне нервите или гръбначния мозък. Това състояние е известно като пролапс на гръбначния диск. Най-често засяга лумбалните прешлени, от които сме силно зависими в ежедневието си.

Ишиас: Когато диск с пролапс притисне ишиасния нерв, болката може да се разпространи надолу по цялата дължина на крака и се нарича ишиас.

Причини за болката в средната част или гръдния отдел на гърба

Болката в средната част на гърба може да има различни причини. В повечето случаи тя е резултат от падане, внезапни движения или от стоене в една и съща поза продължително време. Болката в средната част на гърба обикновено се появява постепенно. Причините могат да бъдат класифицирани по следния начин:

  • Механични: когато се стои в една и съща поза продължително време

  • Травматични: след инцидент, падане или силен удар

  • Ревматологични: най-често след 60-годишна възраст

  • Дегенеративни: проблеми, свързани с остаряването или заседналия начин на живот (с малко или липса на физическа активност)

  • Физиологични: бременност, менструация и менопауза могат да бъдат причина за болка в средната част на гърба

  • И накрая, стресът и тревожността могат да причинят болка в резултат от напрежението в мускулите на гърба

Но болката в средната част на гърба може да бъде също и симптом за сърдечно-съдови (сърце или кръвоносни съдове) проблеми, проблеми в белите дробове или други органи, или състояния като сколиоза. Поради това е важно да се консултирате с лекар, ако изпитвате болка в гърба продължително време.

Третиране на болката в средната част на гърба: терапии и превенция

Третиране на болката в гърба

Ако болката в гърба не е специфична, терапията ще се състои от приемане на болкоуспокояващи и изпълняване на упражнения за повишаване на силата на мускулите и гъвкавостта. В други случаи болката в гърба трябва да бъде лекувана в зависимост от нейната причина. Например, ако болката е свързана с проблем в опорно-двигателния апарат, остеопатия, би могло да се обмисли прилагане на физиотерапия и масажи. Ако болката е свързана със стрес, някои прости дихателни или релаксиращи упражнения могат да ви помогнат да се освободите от стреса. Ако болката се повтаря и стане хронична, лекарят може да предпише болкоуспокояващи или, в някои случаи, инжекции. В редки случаи може да се наложи хирургична операция.

Има и други решения за облекчаване на болката в гърба без лекарства. Гамата електростимулатори на OMRON за облекчаване на болката помагат за облекчаването на мускулната и ставна болка посредством технологията Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS). OMRON HeatTens може да предложи дори комбинация от нагряване и TENS терапия в едно устройство.

Превенция на болката в гърба: здравословен начин на живот и гимнастика

Ако болката в гърба е безобидна, някои прости промени в начина на живот и гимнастиката могат да я предотвратят и облекчат.

От съществено значение е да избягвате продължителна неактивност и да поддържате минимално ниво на физическо натоварване. Плуването например е особено препоръчително за гърба, но дейности като йога и пилатес, които укрепват тялото и способстват разтягането, също са много добри. Укрепването на мускулите на гърба е изключително важно за предпазване от болката в гърба. Фокусирайте се върху упражнения за укрепване на горната част на гърба, например лицеви опори, и за подобряване на гъвкавостта на гръбнака с упражнения, които включват заобляне и извивка на гърба (поза котешки гръб и крава).

Важно е също да се поддържа добра поза в ежедневието. Винаги, когато трябва да вземете нещо, свийте коленете си и дръжте гърба си изправен. Винаги поддържайте правилна позиция на работа и не забравяйте да се раздвижвате редовно.


Информационни ресурси:

Corinou, M. (2013). Болка в гърба: откъде идва? (FR) Извадка от http://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=mal-de-dos

Balagué, F. & Genevay, S. (2013). Боли ме гърбът / Имам ишиас (FR) Извадка от http://www.planetesante.ch/Symptomes/J-ai-mal-au-dos-j-ai-une-sciatique

Balagué, F. & Genevay, S. (2011). Често срещана болка в долната част на гърба (остра, подостра, хронична). (FR) Извадка от http://www.planetesante.ch/Maladies/Lombalgies-communes-aigues-subaigues-chroniques

Catalan-Massé, S. (2018). Болка в гърба: облекчение със собствени средства? (FR) Извадка от http://www.doctissimo.fr/html/sante/mag_2000/mag1006/dossier/sa_2570_chacun_traitement.htm

Изберете максимум 3 продукта.