Skip to main content

Болки и страдания в тялото

Болка в ставите: видове, причини и лечение

Болка в ставите: видове, причини и лечение Човешкото тяло има около 400 стави, всяка от които осигурява подвижност и гъвкавост, но е и потенциален източник на болка. Болката в ставите, която основно (но не единствено) възниква с възрастта, е един от най-широко разпространените здравословни проблеми.

Научете повече

Човешкото тяло има около 400 стави, всяка от които осигурява подвижност и гъвкавост, но е и потенциален източник на болка. Болката в ставите, която основно (но не единствено) възниква с възрастта, е един от най-широко разпространените здравословни проблеми. Ставите, които свързват различни части на тялото, са сложни механизми, съставени от множество елементи, включително хрущяли, връзки, мембрани, течности и тъкан. Затова за болката в ставите може да има множество причини.

Видове болка в ставите

Болката в ставите може да бъде разделена в три категории:

Възпалителен артрит: болка, причинена от възпаление или инфекция (често това е случаят, когато ставата е зачервена и отекла и болката възниква през нощта)

Остеоартрит: болка с механична причина, в резултат от износване и разкъсване на хрущяла на ставата (това често е случаят, когато ставата е скована при ходене и болката намалява, когато движите ставата)

Болката в ставите може също да се дължи на инцидент или нараняване, настъпило например след удар или падане.

Симптоми на болка в ставите

Болката в ставите може да се изяви по няколко начина. Тя може да започне без видима причина или при специфично движение, да възникне постепенно или внезапно, да намалява или да се запазва при почивка и да продължава кратко или продължително време. Възможно е също да бъде придружена от различни симптоми, малко или повече инвалидизиращи:

  • Скованост на ставите, често след период на бездействие или сутрин

  • Оток

  • Зачервяване

  • Усещане за топлина в ставата

  • Влошена гъвкавост

  • Загуба на подвижност

Причини на болка в ставите

Болката в ставите може да се дължи на редица причини:

Травма: когато болката се появява след инцидент, падане, чукване или удар по ставата. Примерите включват навяхвания, изкълчвания или разтяжения и напрежение.

Възпаление: когато болката се дължи на възпалена част на ставата. Когато цялата става е засегната, това състояние се нарича възпалителен артрит, а когато възпалението засегне сухожилията, то се нарича тендинит.

Механична причина: когато болката е в резултат на малформация или възрастово износване и разкъсване, например остеоартрит. Остеоартритът, който обикновено започва след 50-годишна възраст и засяга много често рамене, лакти, китки, длани, бедра, колене и стъпала, също е една от най-често срещаните причини за болка в ставите.

Инфекция: когато болката е свързана с вирус (напр. грип или чикунгуня).

Отлагане на кристали: когато болката се дължи на кристали натриев урат, които се отлагат в ставите, какъвто е случая с подаграта.

Във всички случаи, ако болката е придружена от отичане или зачервяване, влошава се и персистира, особено при повишена температура, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Третиране и облекчаване на болката в ставите

Ако болката в ставите е лека, известна почивка и болкоуспокояващо обикновено са достатъчни за нейното прекратяване. За слаби наранявания препоръчваме налагането на студен плик (лед); след това починете с вдигнат крайник, стегнат с бандаж. Ако болката е причинена от възпаление или остеоартрит, препоръчваме да приложите загряване (тъй като то подобрява кръвообращението, като по този начин успокоява ставата), както и почивка на ставата. За болка в ставите, причинена от по-сериозно състояние, лекарят ще предпише болкоуспокояващи, като допълнение към лечението на основното състояние.

При болезнени стави могат да бъдат предписани и някои специфични упражнения за укрепване на мускулите, за да се избегне влошаване на състоянието. Упражненията във вода са особено подходящи за болките в ставите, тъй като ставите няма да бъдат натоварени от телесното тегло във водата.

Има и други решения за облекчаване на мускулната болка без лекарства. Тук е мястото на гамата електростимулатори за облекчаване на болката на OMRON – да способстват за облекчаване на болката в мускулите и ставите чрез Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS). HeatTens дори комбинира успокояваща топлина с технологията TENS за постигане на оптимални резултати.


Информационни ресурси:

PasseportSanté. сБолка в ставите: какво означава. (FR) Извадка от http://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=douleurs-articulations-mal-aux-articulations-oui-mais-comment-

Изберете максимум 3 продукта.