Skip to main content

Терапия с небулизация

Небулизатори и инхалатори – каква е разликата?

Небулизатори и инхалатори – каква е разликата? Поради широката гама от различни небулизатори и инхалатори, предлагани на пазара, понякога е трудно на хората да направят разликата. Тук предоставяме кратки указания, които да Ви помогнат по-добре да различавате тези устройства за инхалиране. Инхалаторите и небулизаторите се използват за два различни вида инхалация.

Научете повече

Небулизатори и инхалатори – каква е разликата?

Поради широката гама от различни небулизатори и инхалатори, предлагани на пазара, понякога е трудно на хората да направят разликата.

Тук предоставяме кратки указания, които да Ви помогнат по-добре да различавате тези устройства за инхалиране.

Инхалаторите и небулизаторите се използват за два различни вида инхалация.

Инхалаторите се използват за суха инхалация. При този вид инхалация активната съставка се инхалира като въздушно-прахова смес.

Предимството на този вид инхалация е че прилаганата доза винаги се определя много точно.

Недостатъкът на инхалаторите е, че трябва да координирате вдишването си прецизно с момента на освобождаване на дозата, за да се гарантира правилно приложение. Ето защо инхалаторите не са много подходящи за бебета и малки деца.

Сухата инхалация най-често се използва за лечение на астма за прилагане на бронхоразширяващи и противовъзпалителни активни съставки.

Медикаменти за спешна помощ при астма и други хронични заболявания на долните дихателни пътища, често използвани по време на астматичен пристъп, също се предлагат в инхалатори.

Небулизаторите се използват за влажна небулизация. Вдишваният аерозол може да бъде формиран чрез различни видове техники.

В зависимост от технологията, небулизаторите биват ултразвукови, с компресиран въздух (или компресорни) и мрежови. Активната съставка се вдишва под формата на малки капчици. Размерът на капчиците може да бъде точно определен така, че оптимално да достига до горните, средните или долните дихателни пътища.

Затова небулизаторите са подходящи за широк спектър от заболявания на дихателните пътища.

Преимуществото е, че небулизаторите не изискват специална техника на дишане, тъй като при тях медикаментът може да се вдишва през маска. По тази причина небулизаторите са особено подходящи за малки деца и бебета.

Недостатъкът на този метод е, че прилагането на същото количество активна съставка продължава много по-дълго.


Информационни ресурси:

Almond, S. Как децата с астма да вдишват правилно? (DE) Извадка от https://www.kinder-asthma.com/wie-inhalieren-kinder-mit-asthma-richtig/

Richtig Inhalieren (2018). Видове инхалатори с обяснения как работят (DE) Извадка от https://www.richtig-inhalieren.de/ratgeber-inhalieren/arten-von-inhalatoren-mit-erklaerung-funktionsweise/

Изберете максимум 3 продукта.