Skip to main content

Управление на болката

Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS) в сравнение с Електромускулна стимулация (EMS)

Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS) в сравнение с Електромускулна стимулация (EMS) И двете техники облекчават болката посредством електрически ток. Все пак между тях има някои разлики, които трябва да разберете, за да изберете най-подходящата терапия. Какво е Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS)? Нервната стимулация е техника, която цели облекчаване на болката посредством електрически ток.

Научете повече

Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS) в сравнение с Електромускулна стимулация (EMS)

И двете техники облекчават болката посредством електрически ток. Все пак между тях има някои разлики, които трябва да разберете, за да изберете най-подходящата терапия.

Какво е Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS)?

Нервната стимулация е техника, която цели облекчаване на болката посредством електрически ток. Транскутанната електрическа нервна стимулация (или TENS) се състои в изпращане на слаби електрически импулси с ниско напрежение към определен нерв посредством електроди, разположени по кожата, като целта е да се промени начинът, по който невроните изпращат сигнали и да се попречи на достигането на сигналите за болка до мозъка.

Какво е Електромускулна стимулация (EMS)?

Електрическата стимулация е техника, която цели стимулирането на мускулите посредством електрически ток за постигане на конкретен резултат. Електромускулната стимулация (EMS) включва подаване на слаби електрически импулси с ниско напрежение към мускул посредством електроди, разположени по кожата, за да се накара мускулът да се свие (конкрактира). Тази мускулна контракция може да има две много различни цели: първо, облекчаване на възпаление, и второ – укрепване на мускула без участието на нервната система, с което се избягват болка и умора.

Как работят апаратите за EMS и TENS

TENS апаратът, известен също като TENS уред или невростимулатор, се състои от генератор на електрически импулси, свързан с електроди, разположени по Вашата кожа. Той подава слаби електрически импулси за стимулиране на механизмите, които причиняват болка. TENS апаратите работят по три различни начина:

  • Блокират предаването на сигналите за болка към мозъка.

  • Стимулират производството на ендорфини (които са естествени болкоуспокояващи).

  • Подобряват кръвообращението.

EMS апаратът работи по-малко или повече по същия начин. Той също се състои от генератор на електрически импулси, свързан с електроди, които са разположени по Вашата кожа около мускула, който ще бъде третиран. Апаратът работи чрез изпращане на слаби електрически импулси, които се подават директно към мускула и го карат да се свие. Последователното свиване и отпускане на мускула подпомага подобряването на кръвообращението, което от своя страна служи за:

  • Отпускане на мускула

  • Намаляване на възпалението

  • Предотвратяване на мускулна атрофия

  • Ускоряване на оздравяването на мускула

  • Стимулиране на развитието на мускула

EMS или TENS апарат: кой да избера?

TENS апаратите се използват за облекчаване на болка, свързана с нерви, мускули или стави, която често е хронична и може да се проявява под различна форма, включително възпалителен артрит, болка в гърба, болка в краката, контракции по време на раждане или постоперативна болка. Мигренозната болка може да бъде облекчена от специализирани TENS апарати.

EMS апаратите се използват за отпускане или укрепване на мускулите, например при мускулен спазъм, лошо кръвообращение (особено в гърба и тилната част на шията), мускулна атрофия след боледуване, или като част от рехабилитация след нараняване. Поради това те често се препоръчват за облекчаване на мускулна болка. Атлетите също понякога използват EMS за по-бързо възстановяване при наранявания, тъй като електромускулната стимулация им помага да изградят отново мускула, без да го подлагат на твърде големи натоварвания, както и да упражняват мускулите, които не използват толкова често.

Основната разлика

Апаратите за Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS) стимулират нервите изключително с цел облекчаване на болката, докато апаратите за Електромускулна стимулация (EMS) са предназначени да стимулират мускулите за тяхното укрепване и рехабилитацията.

Затова препоръчваме ако Ви е необходимо облекчаване на болка, свързана с нерв, да използвате апарат за Транскутанна електрическа стимулация (TENS), комбиниращ TENS с нагряване, например OMRON HeatTens. А ако имате нужда от рехабилитация при мускулна болка или за да укрепите мускулите си като част от тренировъчна програма, бихме Ви посъветвали да изберете апарат за Електромускулна стимулация (EMS).


Информационни ресурси:

StressNoMore (2012). TENS vs EMS – Which is right for you? Извадка от http://www.stressnomore.co.uk/blog/tens-vs-ems-which-is-right-for-you

Perterson, A. (2016). What the difference between TENS and EMS? Извадка от http://www.tensunits.com/blog/2016/08/16/whats-difference-tens-ems/

American Medical Society for Sports Medicine (2017). TENS vs EMS. Извадка от http://beginnertriathlete.com/cms/article-detail.asp?articleid=2835

Horde, P. Транскутанна електрическа нервна стимулация – показания и ползи. (FR) Извадка от http://sante-medecine.journaldesfemmes.fr/faq/67891-neurostimulation-electrique-transcutanee-indications-et-bienfaits#q=neurostimulation+%C3%A9lectrique+transcutan%C3%A9e&cur=1&url=%2F

Изберете максимум 3 продукта.