Skip to main content

Терапия с небулизация

Видове небулизатори: Небулизатори с дюза, с мрежеста технология и с ултразвук

Видове небулизатори: Небулизатори с дюза, с мрежеста технология и с ултразвук Препоръчано Ви е да използвате небулизатор за облекчаване на респираторни симптоми? Инхалаторните устройства, често наричани небулизатори, се предлагат в различни технически решения.

Научете повече

Препоръчано Ви е да използвате небулизатор за облекчаване на респираторни симптоми? Инхалаторните устройства, често наричани небулизатори, се предлагат в различни технически решения.

Това са устройства, които смесват капки на активната съставка на медикамента с въздуха. Финият аерозол, създаващ се в небулизатора, може да се вдиша през приставка за уста, маска или приставка за нос. Главното предимство е, че няма нужда от определена координация между работата на небулизатора и дишането. Ето защо небулизаторите силно се препоръчват за деца и по-възрастни.

Небулизатори с дюза, с мрежеста технология и с ултразвук

В зависимост от принципа си на работа небулизаторите се разделят на три вида: с дюза (компресорни), мембранни и ултразвукови.

Небулизаторите с дюза работят чрез компресор, който генерира въздух под налягане. Въздухът протича през медицинския разтвор и го разпрашава на малки капчици.

Ултразвуковите небулизатори използват пиезо-електрично вибриращо устройство, което генерира високочестотни вибрации (2–3 милиона/секунда). Вибрациите се пренасят през водния резервоар към медикамента (водата служи като охлаждащо вещество). Силните вибрации генерират колона от течен медикамент и се образуват малки частици.

Мрежестите небулизатори са изработени от тънка мембрана с микроскопични отвори. Вибриращ елемент избутва медикамента през фините отвори на мембраната. По този начин се образува аерозол от малки капчици. Тези небулизатори са и много тихи и леки, което ги прави добри за използване, когато сте на път, както и при деца.

Как да вдишвате правилно, когато използвате небулизатор

Подробни указания за използване на небулизатор:

 1. Измийте ръцете си.

 2. Уверете се, че небулизаторът е почистен правилно след последното му използване.

 3. Свържете тръбата към устройството (не е валидно за мрежовите небулизатори).

 4. Напълнете резервоара за медикамент с предписания Ви медикамент.

 5. Свържете тръбата и накрайника за уста към резервоара за медикаменти.

 6. Поставете накрайника за уста в устата си. Задръжте накрайника за уста здраво, като затворите устните си около него така, че цялото количество от активната съставка да достигне до белите Ви дробове.

 7. Включване на небулизатора.

 8. Вдишайте през устата, докато цялото количество от медикамента бъде приложено. Това ще отнеме 10 до 15 минути. Ако е необходимо, можете да използвате щипка за нос, за да сте сигурни, че дишате само през устата.

 9. За малки деца вместо накрайник може да се използва маска. Необходимо е да се провери дали маската е прилегнала много точно, защото като в противен случай значителна част от лекарството може бъде изгубена е инхалацията да не е ефективна.

 10. Изключване на небулизатора.

 11. Почистете резервоара за медикаменти и накрайника за уста/маската в съответствие с инструкциите за почистване и дезинфекция в ръководството, което е приложено към продукта.


Информационни ресурси:

Almond, S. Как децата с астма да вдишват правилно? (DE) Извадка от https://www.kinder-asthma.com/wie-inhalieren-kinder-mit-asthma-richtig/

Richtig Inhalieren (2018). Видове инхалатори с обяснения как работят. Извадка от https://www.richtig-inhalieren.de/ratgeber-inhalieren/arten-von-inhalatoren-mit-erklaerung-funktionsweise

Изберете максимум 3 продукта.