Skip to main content

Сърдечно-съдови заболявания

Високо кръвно налягане

Високо кръвно налягане Какво представлява високото кръвно налягане? Високото кръвно налягане е често срещано състояние, при което упражненият натиск на кръвта върху артериалните стени е твърде голям. Преди да научим повече за състоянието, нека започнем първо с фундаменталната информация за самото кръвно налягане.

Научете повече

Какво представлява високото кръвно налягане?

Високото кръвно налягане е често срещано състояние, при което упражненият натиск на кръвта върху артериалните стени е твърде голям. Преди да научим повече за състоянието, нека започнем първо с фундаменталната информация за самото кръвно налягане.

Кръвното налягане е натискът, упражняван от кръвта върху стените на артериите, който се измерва в милиметри живачен стълб – mmHg. То се представя с две числа, например 130/80 или „130 на 80“.

Първото число е Вашето систолично налягане, т.е. най-високото достигнато налягане на кръвта, когато сърцето се свие и я изтласка. Второто, диастолното кръвно налягане, е най-ниската граница, която се достига, когато сърцето се пълни с кръв между съкращенията.

Едно и също ли е високо кръвно налягане и хипертония?

Кръвното налягане подпомага транспортирането на кръвта по цялото тяло, затова е необходимо за поддържането на живота но високото кръвно налягане не е желателно. Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, натоварва сърцето и кръвоносните съдове и Ви прави по-предразположени на инфаркти и инсулти.

По принцип за високо кръвно налягане се считат стойностите над 140/90 mmHg, измерени в лекарски кабинет. Ако измервате кръвното си налягане в комфорта на собствения си дом, където е по-вероятно да сте спокойни, границата леко се снижава до 135/85 mmHg.

Ако кръвното ви налягане е между 120/80 и 140/90 mmHg, може би за Вас има риск да развиете хипертония в бъдеще, ако не предприемете действия, съгласувани с Вашия лекар, за да го поставите под контрол.

Стойности на кръвно налягане над 180/120 mmHg са опасно високи. Лекарите наричат това състояние хипертонична криза и тя изисква незабавно лечение.

Какви са симптомите на високо кръвно налягане?

Един от проблемите с високото кръвно налягане е че често няма симптоми: то е тихо заболяване, не нещо, което ще усетите, като се събудите на следващата сутрин.

Всъщност повечето хора с това състояние остават в блажено неведение за него: само във Великобритания приблизително седем милиона човека имат недиагностицирано високо кръвно налягане. В повечето случаи то се открива само при тестване – когато вече е потенциално опасно.

Въпреки че често е безсимптомно, високото кръвно налягане може да бъде основна причина за следните проблеми:

 • Главоболие

 • Задух

 • Световъртеж

 • Болка в гръдния кош

 • Проблеми със зрението

 • Кръв в урината

 • Сърцебиене

 • Кръвотечение от носа

 • Стомашни болки

 • Треска

Ако редовно изпитвате някой от тези симптоми, трябва да поговорите с личния си лекар.

Как се диагностицира високото кръвно налягане?

Кръвното Ви налягане се колебае през цялото време. Може да се повишава и понижава в различно време от дена и в резултат на различни фактори, например възрастта Ви, общото Ви здравословно състояние, стрес, физически упражнения и някои приемани от Вас медикаменти. Само една висока стойност не е основателна причина за безпокойство, но е добра причина да започнете да следите кръвното си налягане.

Вашето кръвно налягане трябва да се измерва в различно време от деня, но винаги когато сте били в покой поне пет минути. Поставянето на диагноза за хипертония обикновено изисква поне три високи показания и може да бъде поставена само от Вашия лекар.

Какво причинява високото кръвно налягане?

В около пет процента от случаите високото кръвно налягане може да се дължи на друго състояние, например заболяване на бъбреците, усложнения от диабет, хормонални нарушения и сънна апнея. Може също да възникне по време на бременност. Във всички тези случаи тя е известна като вторична хипертония.

В 95 процента за високото кръвно налягане обаче няма очевидна причина. В този случай това се нарича първична или есенциална хипертония и често се свързва с генетични фактори и с лош хранителен режим, липса на физически упражнения, пушене и/или затлъстяване.

Как се лекува високото кръвно налягане?

Има три основни начина за намаляване на високо кръвно налягане: диета, физически упражнения и лекарства.

Нека започнем с първите два. Ето какво можете да направите, за да понижите кръвното си налягане с диета и спорт.

Промени в начина Ви на живот могат не само да понижат кръвното Ви налягане, но и най-важно, да понижат и риска от хипертония. Обсъдете въпроса и да направете план за промяна в начина си на живот с Вашия лекар. Препоръките могат да включват следните действия:

 • Намаляване на теглото, особено около талията.

 • Повече физически упражнения. Това не означава непременно да прекарвате прекалено много време във фитнес залата всеки ден: физическите упражнения могат да бъдат рязане на живия плет, разхождане на кучето или каране на велосипед няколко километра.

 • По-здравословно хранене. Премахнете солта, захарта и наситените мазнини. Запасете се с плодове и зеленчуци. Консумирайте повече мазни риби, например сардина и скумрия, които са богати на омега-3 мастни киселини. Увеличете приема на калций и калий с храната, например нискомаслени млечни продукти и ядки.

 • Внимавайте с алкохолните напитки. Не е нужно да прекратите напълно консумирането им, но помислете за няколко дни без алкохол през седмицата.

 • Избягвайте стресовите ситуации. Научете се да разпознавате стресовите ситуации и ги избягвайте, ако е възможно.

Какви медикаменти се предлагат?

Вашият лекар има на разположение редица възможности за избор, с които да Ви предложи оптимално лечение. То ще зависи от възрастта Ви, личното Ви състояние и медицинска история, възможните причини за хипертонията и, разбира се, колко високо е кръвното Ви налягане.

Как се проверява кръвното налягане?

Проследяването на собственото Ви кръвно налягане у дома е бърз, лесен и икономичен процес. Ако сте диагностицирани с високо кръвно налягане, това е ценен начин да съдействате на лекаря си да прецени дали Вашето лечение е ефективно. А ако сте здрав(а), следенето на кръвното налягане ще Ви помогне да поддържате здравето си, като, разбира се, то не заменя редовните контролни прегледи при лекар специалист.


Информационни ресурси:

Bupa (2018). High blood pressure. Извадка от http://www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

National Health Service (2016). High blood pressure. Извадка от http://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension

Blood Pressure Association (2008). What is high blood pressure? Извадка от http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Whatishigh

WebMD (2018). Symptoms of high blood pressure. Извадка от http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure

References

 1. Bupa (2018). High blood pressure. Retrieved from www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

National Health Service (2016). High blood pressure. Retrieved from www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension

Blood Pressure Association (2008). What is high blood pressure? Retrieved from www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Whatishigh

WebMD (2018). Symptoms of high blood pressure. Retrieved from www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure

Изберете максимум 3 продукта.