Skip to main content

Управление на кръвното налягане

Разчитане на показанията за кръвното налягане и диаграмите

Разчитане на показанията за кръвното налягане и диаграмите Как се измерва кръвното налягане? Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб – mmHg. Резултатът е съставен от две числа, например 130/80, което четем по следния начин „130 на 80“. Първото число е Вашето систолично налягане, т.е. максималното налягане, до което кръвта достига, когато сърцето се …

Научете повече

Разчитане на показанията за кръвното налягане и диаграмите

Как се измерва кръвното налягане?

Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб – mmHg. Резултатът е съставен от две числа, например 130/80, което четем по следния начин „130 на 80“. Първото число е Вашето систолично налягане, т.е. максималното налягане, до което кръвта достига, когато сърцето се свие и изтласка кръвта в тялото Ви. Второто число е диастолното налягане, т.е. минималното ниво, което се достига между съкращенията.

И какво е определението за високо кръвно налягане?

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, натоварва сърцето и кръвоносните съдове и Ви прави по-податливи на инфаркти и инсулти.

Кръвното налягане се счита за нормално, когато е между 120–129 (за систоличното) и 80–84 (за диастолното).

Определението за високо кръвно налягане в съответствие с указанията на ESC/ESH (Европейското общество по кардиология/Европейско общество по хипертония) 2018 е всяка трайно измервана стойност на кръвното налягане над 140/90 mmHg. Ако го измервате в комфорта на собствения си дом, където е по-вероятно да сте спокойни, границата леко се снижава до 135/85.

Ако кръвното Ви налягане е между 120/80 и 140/90, може би се намирате в риск от развитие на хипертония в бъдеще, ако не предприемете действия, за да го поставите под контрол. Това се нарича прехипертония.

Стойности на кръвно налягане над 180/120 са опасно високи. Лекарите наричат това състояние хипертонична криза и тя изисква незабавно лечение.

Систоличното кръвно налягане – по-голямото число – е по-важно от диастолното кръвно налягане при хора на възраст над 40 години. Това е така, тъй като систоличното налягане е по-добър предиктор за инсулт и инфаркт. Дори само една от двете стойности да е по-висока от нормалното, кръвното налягане се счита за високо.

Всичко това може да бъде обобщено в диаграма на кръвното налягане, подобна на тази:

За да проверите кръвното си налягане в диаграмата, започнете от систоличното налягане отляво и придвижете пръста си вдясно, докато стигнете до диастолното си налягане. Цветът ще Ви подскаже дали кръвното Ви налягане е нормално, или не.

Имайте предвид, че едно измерване не може да Ви каже много – необходимо е да имате средната стойност от няколко измервания, например сутрин и вечер в продължение на една седмица.


Информационни ресурси:

Williams B, Giuseppe M, Spiering W, et al. (2018). 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension. Journal of Hypertension, 36(10). doi: 10.1097/HJH.0000000000001940

Bupa (2 018). High blood pressure. Извадка от http://www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

Blood Pressure Association (2018). Blood pressure chart. Извадка от http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Bloodpressurechart

Изберете максимум 3 продукта.